vineri, 22 octombrie 2010

Poze trandafiri vara, Aranjamente cromatice, Combinatii trandafiri alte plante

In sfarsit, trandafirii din gradini au inceput sa infloreasca! Ei atrag toate privirile mai ales in straturi, alaturi de tufele potrivite. Cele mai bune soiuri pentru astfel de aranjamente mixte le ofera tufele de trandafiri si cei nobili.
Cu ajutorul lor se pot amenaja straturi de vis. Bucurati-va de gamele de culori splendide ale trandafirilor care ne umple de admiratie si ne bucura cu parfumul lor.
Cu aceste plante preferate putem crea buchete frumoase, de vis care ne umple casa de romantism.



Cu inaltimi cuprinse intre 40-100 cm si o varietate cromatica fascinanta, reprezentantii acestor clase pot fi combinati foarte frumos cu alte plante in straturile de gradina.




  



 






Deosebirea dintre tufele de trandafiri si trandafiri nobili era simplu de facut acuma cativa ani: trandafirii nobili erau plante fine si foarte sensibile la boli, dar dotate cu flori mari, luxuriante. Integrarea acestor dive in gradina era dificila.














Tufele de trandafiri erau, dimpotriva, plante mai insignifiante, dar mai sanatoase si aveau flori care apareau in buchete. Aceasta separare clara este, intre timp, depasita: noii trandafiri nobili au devenit mai robusti si sunt mai rar atacati de bolile cauzate de ciuperci.

Forma s-a transformat dintr-una subtire si inalta intr-una stufoasa si multe soiuri nu mai fac flori pe tulpini individuale, ci, la fel ca tufele de trandafiri, in buchete atragatoare.

In schimb, tufele de trandafiri au recuperat in privinta frumusetii: cele mai multe soiuri noi fac flori mari, cu nimic mai prejos fata de florile trandafirilor nobili.
Pe scurt: soiurile noi ale ambelor categorii de trandafiri sunt parteneri foarte buni in straturile mixte de gradina.Posibilitatile de amenajare sunt nelimitate: in aranjamentele mai mici se pot amplasa, ca solitari, atat trandafirii nobili, cat si tufele de trandafiri. Reprezentantii ambelor clase pot fi combinati intre ei foarte frumos.
Sfat: pentru o aranjare buna pe inaltime, plantati trandafirii nobili, care de obicei ating aproximativ 1 metru inaltime.

Tufele de trandafiri trebuie sa stea in fata, in special soiurile care au o inaltime de aproximativ 50 cm. Daca vreti sa amenajati un strat care este mai mare de 2-3 metri patrati, ar trebui sa amplasati trandafirii in grupurile mici. Tufele de trandafiri sunt foarte potrivite pentru acoperirea unor suprafete mai mari. Trandafirii nobilii insa nu sunt buni pentru asa ceva.

Trandafirii se simt mai bine alaturi de alte plante. Combinatii durabile si longevive se pot crea cu ajutorul tufelor. Cele mai bune conditii pentru un parteneriat bun sunt indeplinite atunci cand pretentiile tufelor si ale trandafirilor sunt identice: un loc insorit si un pamant bogat in substante nutritive.
Acum mai urmeaza doar alegerea culorilor, iar acest lucru este dat de gusturile dvs. personale: romanticii aleg, pentru trandafirii in culori pastelate, tufe acompaniatoare in nuante de roz, albastru deschis, violet sau alb.








Daca aveti un temperament energic, combinati trandafirii galbeni, portocalii sau rosii cu tufe in aceleasi nuante de foc.










Atentie insa: straturile in culori stridente se impun in prim plan si fac ca gradina sa para mai mica. De aceea, culorile intense sunt mai potrivite pentru gradinile generoase.
In gradinile mici, prima alegere ar trebui sa fie trandafirii in nuante pastelate. Foarte elegante par combinatiile care sunt pastrate ton in ton. Puteti amenaja un strat violet extravagant cu trandafirul nobil "Blue girl", levantica, catusnica si nemtisor cu flori violet deschis.

 






Un aer vesel si insorit se creeaza cu un amestec format din trandafirul nobil cu flori galbene "Sunny Sky" si tufe cu flori galbene, precum coada soricelului (Achillea), ochiul fetei (Coreopsis), ruji (Rudbeckia), crini de o zi (Hemerocallis) si Oenothera.

Nu uitati sa amenajati si locuri de liniste in gradina. Doar plantele decente si discrete pun in valoare cu adevarat florile spectaculoase ale trandafirilor si ale tufelor. Cu ajutorul arbustilor vesnic verzi taiati in forma, precum cismirul sau tisa, puteti aduce forme clare in aranjament. Foarte lejere par bilele, conurile, piramidele, coloanele, cuburile sau figurinele de animale.
Sfat: nu folositi un singur element verde, ci doua sau trei intr-un strat - repetitiile fac ca aranjamentul sa fie mai armonios. Acest lucru este valabil si pentru ierburile decorative, care servesc drept punct de atractie verde, dar care au un aspect mai fin si mai delicat decat figurinele din tisa sau cismir. Ierburile decorative, cum este Molinia, au spice foarte frumoase si un colorit de toamna splendid.





In fata unui fundal intunecat, de tisa, ilex sau lemn cainesc, culorile romantice ale florilor, cum sunt rozul, galbenul deschis, nuanta de caisa sau albul, capata mai multa luminozitate.

Un verde mai deschis si mai prietenos este cel al gardurilor vii de carpen sau artar de camp care se potrivesc intr-o gradina rustica. Nu subapreciati umbra facuta de gardul viu. In partea de nord nu pot creste trandafiri. 
Sfat de vara: Inca mai puteti planta combinatiile preferate, cu trandafiri si tufe din ghivece. Udati temeinic!

Strat mic de trandafiri, in culori delicate
Aduceti in gradina un aer romantic cu ajutorul unui strat de trandafiri. Aveti nevoie de o suprafata aproximativ noua metri patrati (3 x 3 metri). Locul trebuie sa fie insorit, iar pamantul bogat in humus. Actorii principali sunt trandafirii parfumati: "Elbflorenz" (stanga), "Eliza" (mijloc) si "Kosmos" (dreapta). Langa ei se afla companioni inalti, precum nemtisorul alb (soiul 'Galahad'), Astrantia mayor si iarba decorativa Pennisetum 'Hameln'.

Trecerea fluida si discreta spre gazonul alaturat este asigurata de tufele pitice: pe de o parte, clopoteii atarnatori care acopera rapid suprafetele de pamant (Campanula poscharskyana), cu flori azurii, pe de alta parte, jalesul (Stachys byzantina)ne incanta prin frunzele sale argintii, prevazute cu perisori fini si moi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.