duminică, 26 septembrie 2010

Rosa sau trandafirul

Poate parea surprinzator ca trandafirii se gasesc in aproape toate gradinile, dar foarte putine case au trandafiri de interior. Aceasta nu se datoreaza lipsei de atractie - trandafirii miniaturali au flori incantatoare de 1,2-3,7 cm similare cu cele ale rudelor mai mari de afara. Ele sunt parfumate, intro gama larga de culori, iar plantele au forme variate: tufe (15-30 cm inaltime), cataratoare sau standard. Motivul pentru care nu sunt raspandite, este ca nu pot inflori intr-o camera obisnuita, dar bine ingrijite pot creste cu succes si pot avea flori de la inceputul primaverii pana vara tarziu. Secretul este sa fie tratate ca plante de exterior care sunt aduse inauntru pentru a inflori.Afara, au nevoie de putina ingrijire - combateti daunatorii si bolile si tundeti-le iarna. Inauntru, au nevoie de lumina din abundenta, aerisire buna, umiditate ridicata si multa apa.Rupeti florile ofilite pentru a prelungi perioada de inflorire.

Secretele succesului

Temperatura:
Medie - mentineti 10-21,5 grade Celsius in perioada de crestere.

Lumina:
Maxima - un pervaz insorit este ideal. In lunile cu zile scurte este necesara iluminarea suplimentara - asezati noaptea ghiveciul langa o lampa fluorescenta.

Apa:
Udati din belsug cand este inauntru. Lasati sa se usuce putin intre 2 udari.

Umiditatea aerului:
Asezati ghiveciul intr-o tava cu prundis daca incaperea este calda. Pulverizati frunzele frecvent.

Ingrijire dupa inflorire:
Rasaditi toamna si transferati afara - ingropati ghiveciul in pamant, daca puteti. Aduceti inauntru la mijlocul iernii si indepartati jumatatea de sus a tulipinilor - asezati intr-un loc neincalzit pentru o saptamana sau doua, inainte de a-l pune intr-o camera incalzita.

Inmultire:
Luati butasi de tulpina, primavara devreme - folositi un hormon de incoltire.

Tipuri de trandafiri
Nu veti avea deloc dificultati ca sa recunoasteti un trandafir miniatural inflorit. El arata exact ca o varietate obisnuita de gradina, redusa ca dimensiuni - aceleasi frunze, aceeasi gama larga de culori si forme ale florilor, aceeasi diversitate de parfumuri. Acesti hibrizi ai Rosa chinensis minima (R. roulettii) sunt excelente plante de ghiveci pentru a inflori vara, daca urmari regulile. Alegeti o varietate care creste 30 cm sau mai putin, iar planta sa fie crescuta din butas sau microbutas si nu dintr-un trandafir altoit si tratati-o ca pe o planta de interior/exterior cum s-a aratat mai sus.

Baby darling - dubla, portocalie si roz, fara parfum, 30 cm)















Judy Fischer
(dubla, roz, fara parfum, 23 cm)














Yellow Doll (dubla, galben-pal, parfumata, 25 cm)
















Starina
(dubla, purpurie, parfumata, 25 cm)














New Penny (dubla, roz-aramie, fara parfum, 23 cm)

Cinderella (dubla, roz-argintie, parfum slab, 25 cm)















Scarlett Gem (dubla, roz-stralucitor, fara parfum, 25 cm)














Angela Rippon (dubla, roz-carmin, parfumata, 30 cm)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.